onsdag 12 maj 2010

Sherry, brandy och söt som socker PX



Min tisdag var en dags i dryckens tecken.
Mellan två provningar på Operakällaren, klämde jag säkerhetsskull in en Sherryprovning, bara för att hålla vinkvoten och ångan uppe.

Importören är duktiga Freixenet, som såklart satsar mycket på drycker från Spanien, men också från hela världen.
Sherryproducenten heter Fernando de Castilla och klassas som en av de bättre i Spanien. Kanske i hela vinvärlden. Nu ska i alla fall Sverige, äntligen, få ta del av riktigt bra oloroso, manzanilla, PX och grym Brandy. Det våras minsann!
Personligen är jag barnsligt förtjust i Pedro Ximenez, PX, med sin simmighet, sirapsknäcka smak och toner av torkad frukt, farinsocker och lakrits. Häll direkt på vaniljglassen, ät till tårtor och kakor med massor av nötter i eller bara njut av ett glas som det är. För sött är det med sina 500 g socker per liter. Ett vanligt rött vin brukar börjar på cirka 2-3 g socker...
Ska du unna dig något sött, så unna dig ett glas PX!

Salut!

/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar