måndag 21 juni 2010

Mina bröllopsviner

Kan inte annat än att instämma med Livets Godas blogginlägg.
Vad hände med bröllopsvinerna? De passerade i förbifarten, när allt annat har haft 150 % fokus. Maten, folket, kungligheterna, festerna, kläderna, talen, kärleken...allt, utom just drycken.

Menyn ser fantastiskt ut och smakade säkert därefter också. Vinvalen var väldigt klassiska, enbart franska och givetvis valda med omsorg.
Men då paret är unga, någorlunda moderna och vi lever 2010 skulle jag vilja sätta mer nya världenviner till. Jag är ingen kock, så behåller jag menyn ;) men här är vinerna i fokus!

*Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom.
Inget slår Champagne, inga nya världen viner. Pommery är bra men ingen personlig favorit.
Comtes de Champagne från Taittinger slår allt, särskilt 1998:an.
Friskt, fylligt och elegant med sina inslag av brioche, tryffel, nougat och rostade nötter.
Billigare och på magnumflaska hittar vi underbara Louis Roederer som alltid är ett säkert kort.

*Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås.
Jag gillar sommarnyheten Tokara White från Sydafrika. 85 % Sauvignon Blanc som möter upp örterna och syran från såsen, 15 % Semillon och lätt lätt fatlagring som ger vinet kraft och styrka att klara av rödingen.

*Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky.
En fyllig Pinot från Nya Världen skulle göra sig bra här i sällskap med det fina köttet och med de smakrika och välkryddade tillbehören.
Melville är ursprungstypiskt och håller mycket hög klass. En annan favorit är Lynmar, också från Kalifornien. Ett "budgetval" är trevliga Red X, även den från soliga staten.

*Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad.
Här vill jag ha bubblor igen för att runda av det hela. Börja med bubbel, avsluta med bubbel. Cirkeln är sluten. Härliga Bricco Quagliga från La Spinetta är ljuvligt sött och fräscht till denna somriga dessert.

Skål!

S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar